Туристически забележителности

Забележителности в Банско https://rezervaciq.com/bansko/zabelejitelnosti

Банско

Обиколката на града започва от семеен хотел "Анели" в 09.30 ч. Разглеждат се Къща-музей "Никола Вапцаров", Къща-музей "Неофит Рилски" и църквата "Св. Троица". По желание може да се посети Етнографската излжба-базар и постоянната иконна изложба в музейния комплекс на града.

Банско е град със завидно минало, достойно настояще и стабилно бъдеще, пренесъл, съхранил и доразвил самобитния и вечно търсещ бългаски дух през вековете. Банско е обявен за уникално селище с международно значение за стопански туризъм (1979). Освен красивия Пирин и многото природни забележителности, градът е богат със своите исторически местности. Запазени са останки от антични крепости в м. Старото градище (Ситанкале), на около 4 км югозападно от града, и в м. Юлен (по течението на р. Демяница). В близост до Старото градище има тракийски надгробни могили. Вековната местност Доброкьовица (западно от Банско) в погребение от II в. са намерени комплект бронзови медицински инструменти, остатъци от лекарствени препарати и др. Предполага се, че средновековното селище е била в местността Св. Троица (североизточно от града). Югоизточно от Банско са останките на късно-средновековните еднокорабни църкви "Св. Георги" и "Св. Илия". Освен със своята самобитност и култура, Банско е известен с оригиналнатa си възрожденска архитектура и местните кулинарни специалитети (бански шашлик, банска капама).

Обяд в механата на хотел "Анели" Банско и дегустация на вино от Винпром "Дамяница".

Маршрути започващи от град Банско:

 • Банско- Бъндеришка хижа
 • Бъндеришка хижа- м.Казаните- м.Премката
 • Бъндеришка хижа- хижа"Вихрен"
 • хижа "Вихрен"- езеро"Окото"- Рибното езеро- Бъндеришкото езеро
 • Хижа "Вихрен"- хижа"Синаница"
 • Банско-хижа"Дамяница"

 

Интересни места близо до Банско:

ДОБЪРСКО

Добърско е разположено в южните поли на Рила на 1050 метра надморска височина. Отдалечено е на 70 км от областния център Благоевград, на 17 км от гр.Банско и на 18 км от Разлог. През землището на Добърско тече река Клинощица, а през самото село - притокът ѝ Клинец.

Забележителности:

Църквата "Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат" е построена през 1614 година от будни и заможни добърчани.Храмът бил с малки размери (8,37 x 6,50 x 5,20 метра) и, както турците изисквали, външно не се отличавал от жилищните сгради. Наполовина в земята, без камбанария и купол, с малки прозорчета-мазгали, храмът приличал повече на малка непристъпна крепост. Но добърчани компенсирали това с вътрешната му богата украса и благолепие. Поразителните стенописи и автентична архитектура на храма го причисляват към най-ценните образци на българското изкуство. През 1973-1978 реставраторът Петър Попов и архитект Златка Кирова почистили стенописите и обновили храма. Част е от Стоте национални туристически обекта. Църквата е сред културните паметници под защитата на ЮНЕСКО.

"Свето Сретение Господне" - Църквата "Сретение Господне" е построена през 1641 год. (според документите, но може и да е по-рано) и изографисана от майстори от Банската зографска школа.

МЕЛНИК:

Мелник е град в Югозападна България. Мелник се намира в планински район в югозападните поли на Пирин планина. Разположен е в живописна местност на 22 км югоизточно от град Сандански на 437 м. надм. височина. Това е най-малкият град в България.

Интересни места, които да посетите:

 • Градският исторически музей в Мелник е разположен в Пашовата къща, строена през 1815 год. и състояща се от каменно приземие и паянтов етаж със салон — общо 8 помещения. В приземния етаж на музея е показан основният поминък на този град и района — винопроизводството от местната мелнишка лоза. Показани са снимки на мелнишки изби, бъчви и др., свързани с обработката и съхраняването на мелнишкото вино. Музеят притежава богата сбирка, представяща градския живот и бит през Възраждането. Има печат. Работно време: 09:00-12:00 и 13:00-17:00 ч. без почивен ден.
 • Кордопуловата къща е построена през 1754 год. от заможен гръцки търговец от фамилията Кордопулос. Тя е една от най-монументалните възрожденски къщи в страната. В нея е уредена експозиция на мелнишка изба, издълбана във вид на тунел в скалата, с експонирани в нея огромни бъчви за съхраняване на мелнишко вино. Показана е нейната вътрешна архитектура с украси от стенописи, резби и стъклописи.
 • Роженският манастир е най-голямата обител в Пиринския край и един от няколкото средновековни български манастири, запазени сравнително непокътнати и до днес. Манастирът е построен през 13 в. Разположен е на около 7 км. от гр. Мелник в ниските части на Пирин. Той предлага изключителна гледка до върховете на Пирин и Беласица, както и до популярните мелнишки мелове - разположени около града пирамидални хълмове, образувани от ерозия на глинена почва. Сегашната манастирска сграда е от 19 в. Манастирският храм е забележителен паметник на културата. Най-старият надпис върху стенописите е от 1597 год. Църквата има интересен дърворезбен иконостас, стенописи и стъклопис в източната си част. В манастирската сграда е уредена експозиция. Роженският манастир не предлага настаняване и храна. За сметка на това, само на 500 м. надолу по пътя има мотел и ресторант, а отдалеченият на 5 км. гр. Мелник е популярна туристическа дестинация и предлага богат избор от чудесни места за спане и храна. Асфалтовият път от Мелник е сравнително добър и води директно до портите на манастира.
 • Мелнишките скални пирамиди
 • Хижа Пирин
Градът е част от стоте туристически обекта на България.

 

РАЗЛОГ:

Град Разлог до 1925 год. е носил името Мехомия, е старо тракийско селище. По предание в далечно минало, на това място тракийски пълководец е извоювал победа над противника си. В чест на тази победа, образуваното тук селище той нарекъл „Мое Мия”, което на тракийски език значело „моя победа”. Или от гръцки език „Махи Мия”, което значи същото – "моя победа".

Град Разлог (до 1923 год.-Мехомия), стопански културен и административен център на Разложка община, носи духа на българското Възраждане и култура. Посещението на града ще Ви позволи да се запознаете със сгради от възрожденски архитектурен тип (разложко-чепинска къща), които притежават качествата на паметници на културата. Старите градски къщи (от 30-те год. на века) в центъра на града, зеленината на парковите площи, свежестта на изобилната вода и панорамните гледки към Пирин и Рила създават неповторимо усещане за туриста. Църквите "Свето Благовещение" и "Свети Георги", градският музей в Парапуновата къща, Кипре-максевата къща, Патоковата къща, валявицата на река Язо са част от множеството забележителности.Междинното разположение на град Разлог го превръща в изходна точка за туризъм в три планини – Рила, Пирин и Родопите. Топли минерални извори има в с. Баня, в м. "Катарино" в Разлог, в м. “Ръждавец” в с. Бачево. Минералната вода от извора в с. Елешница също е подходяща за балнеолечение и профилактика, плувни басейни.

В местността "Предел" се провежда и един от най-големите събори на народното творчество в България – "Пирин пее". Той се организира на всеки две години, през втората половина на месец август. Съборът е своеобразен апотеоз на богатството и разнообразието на народното творчество от Пиринския край – песни, танци, обичаи, обреди, носии и други.

Разлог се гордее с впечатляващите кукерски празници – шествието на 1 януари всяка година е нещо, което не бива да се пропуска.

РИЛСКИ МАНАСТИР

Рилският манастир е ставропигиален манастир, намиращ се в Югозападна България. Основан е през 10 век от Св Иван Рилски, в горното течение на Рилска река.

Рилският манастир е един от най-значимите културни паметници в България, символ на България, включен в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО.

Манастирът "Св. Иван Рилски" е построен на мястото на стара постница през 927-941 г. от Иван Рилски (или, според някои автори, от негови ученици) в Рила планина. В двора на днешния манастир през 1335 г. е издигната отбранителна кула и малка еднокорабна черква от местния феодален владетел протосеваст Хрельо. Кулата е най-старата запазена сграда в манастирския комплекс.

Рилският манастир се намира на 90 км от Банско.

БЕЛИЦА

Красивият планински град Белица се намира в сърцето на Рилородопския масив, обкръжен от величествени зелени вековни гори, там, където се срещат трите вълшебни български планини - Рила, Пирин и Родопите .Територията му навлиза в националния папрк "Рила", чийто ландшафт поразява въображението с високите издигащи се над 2 500 м планински върхове, омагьосва с красотата на бистрите си ледникови езера, с приказната атмосфера на дълбоко врязаните планински речни долини, покрити с обширни иглолистни лесове. Тук, в гористите склонове на Рила, в местността Андрианов чарк, Центърът за реадаптация на танцуращи мечки е приютил пострадалите животни и им e осигурил сред природата близък до естествения начин на живот. Това е район, който заради изключително си биоразнообразие и ненакърнени гори от бореален тип, е признат като Местообитание от световно значение и е включен в Световните екорегиони, установени от WWF, и е вписан като Хабитат за опазване от Европейска значимост. Белица предлага идеални условия за практикуване на различни видове хобитуризъм: сибиране на билки и на гъби наблюдение на диви животни, на птици, на пеперуди и на насекоми, фотосафари и риболов.

БАНЯ

Село Баня се намира на 5 км. от Банско и е населено почти от 3000 жители, като около 25% от тях са под 18 години. Селото е осеяно с археoлогически останки от времето на траките. Запазени са и стари възрожденски жилища от типа разложко-чепинска къща и разновидност на родопската къща, паметници на културата са 11 къщи както и старата римска баня. В района на село Баня има 70 минерални извори с температура на водата около 55° С, които се използват в откритите плувни басейни и минерална баня. Това в комбинация с природните богатства, красивите изгледи към планините Пирин и Рила, близоста до ски центъра Банско оправдава целогодишният туристически интерес към селото.

 

Новини и събития