СЛЕД МАСОВИТЕ ТЕСТОВЕ: БАНСКО Е ЧИСТО, БЕЗ ВИРУС И ЗАРАЗЕНИ

12 май 2020

С преустановяването на извънредното положение в държавата е редно да оповестими резултатите от направеното масово тестване на населението на град Банско, като обхватът беше разширен и върху населението на град Добринище и селата от Местенски район. То бе извършено след съгласуване с Националния оперативен щаб, за да се констатира обективно здравния статус на жителите на първата карантинирана община в страната.

Проверката за наличие на антитела за COVID-19 беше направена, благодарение на отпуснати от правителството и дарени бързи тестове. Целевите групи бяха определени със съдействието на Регионална здравна инспекция. При изследванията техните екипи бяха подпомогнати от общопрактикуващите лекари, работещи на територията на община Банско.

Резултатите в цифри са следните:

Проверени от Община Банско – 2250 лица, от които 2010 от град Банско, 162 – от град Добринище и 78 – от район Места. Установено бе наличието на антитела при 112 лица от изследваните в град Банско, което е 5.57 % и при 3 лица от изследваните в град Добринище. По преценка на здравните органи на някои от лицата бяха направени и PCR тестове. Резултатитеоттяхса отрицателни.

Припомняме, че извънредното положение за Банско започна с карантиниране на целия град, което беше прието от населението с гражданска отговорност и разбиране, за което им благодарим. Приложените мерки в града ни помогнаха за спиране разпространението на вируса, благодарение на което днес Банско е чист и спокоен град.

Като общинска управа с особенo задоволство констатираме след проведените задълбочени и обемни тестове, че населението в община Банско е здраво и няма установен голям брой преболедували за периода на извънредното положение.

Близостта до Пирин планина, чистият въздух и вода, предимствата на живота в малкия град и спазваните хигиенно-епидемиологични мерки спомогнаха Банско да запази репутацията си на възрожденско гнездо и целогодишна спортна и туристическа дестинация, желана у нас и в чужбина.

Всички новини