Празник на виното и любовта в Механа Добринище

29 февруари 2016
Обиколката на града започва от семеен хотел "Анели" в 09.30 ч. Разглеждат се Къща-музей "Никола Вапцаров", Къща-музей "Неофит Рилски" и църквата "Св. Троица". По желание може да се посети Етнографската излжба-базар и постоянната иконна изложба в музейния комплекс на града.


Банско е град със завидно минало, достойно настояще и стабилно бъдеще, пренесъл, съхранил и доразвил самобитния и вечно търсещ бългаски дух през вековете. Банско е обявен за уникално селище с международно значение за стопански туризъм (1979). Освен красивия Пирин и многото природни забележителности, градът е богат със своите исторически местности. Запазени са останки от антични крепости в м. Старото градище (Ситанкале), на около 4 км югозападно от града, и в м. Юлен (по течението на р. Демяница). В близост до Старото градище има тракийски надгробни могили. Вековната местност Доброкьовица (западно от Банско) в погребение от II в. са намерени комплект бронзови медицински инструменти, остатъци от лекарствени препарати и др. Предполага се, че средновековното селище е била в местността Св. Троица (североизточно от града). Югоизточно от Банско са останките на късно-средновековните еднокорабни църкви "Св. Георги" и "Св. Илия". Освен със своята самобитност и култура, Банско е известен с оригиналнатa си възрожденска архитектура и местните кулинарни специалитети (бански шашлик, банска капама).

Маршрути започващи от град Банско:

  • Банско- Бъндеришка хижа
  • Бъндеришка хижа- м.Казаните- м.Премката
  • Бъндеришка хижа- хижа"Вихрен"
  • хижа "Вихрен"- езеро"Окото"- Рибното езеро- Бъндеришкото езеро
  • Хижа "Вихрен"- хижа"Синаница"
  • Банско-хижа"Дамяница"

Обяд в механата на хотел "Анели" Банско и дегустация на вино от Винпром "Дамяница".

Интересни места близо до Банско:

ДОБЪРСКО

Добърско е разположено в южните поли на Рила на 1050 метра надморска височина. Отдалечено е на 70 км от областния център Благоевград, на 17 км от гр.Банско и на 18 км от Разлог. През землището на Добърско тече река Клинощица, а през самото село - притокът ѝ Клинец.

Забележителности:

Църквата „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат “ е построена през 1614 година от будни и заможни добърчани.Храмът бил с малки размери (8,37 x 6,50 x 5,20 метра) и, както турците изисквали, външно не се отличавал от жилищните сгради. Наполовина в земята, без камбанария и купол, с малки прозорчета-мазгали, храмът приличал повече на малка непристъпна крепост. Но добърчани компенсирали това с вътрешната му богата украса и благолепие. Поразителните стенописи и автентична архитектура на храма го причисляват към най-ценните образци на българското изкуство. През 1973-1978 реставраторът Петър Попов и архитект Златка Кирова почистили стенописите и обновили храма. Част е от Стоте национални туристически обекта. Църквата е сред културните паметници под защитата на ЮНЕСКО.

„Свето Сретение Господне“ - Църквата "Сретение Господне" е построена през 1641 год. (според документите, но може и да е по-рано) и изографисана от майстори от Банската зографска школа.

Всички новини